Klíčení semínek
Kdy začít
Sezóna pěstování chilli papriček většinou začíná přibližně mezi prosincem a únorem. Takto brzy je třeba začínat ze dvou důvodů:
- Semínka klíčí velmi dlouho, 30 dnů je průměr, doba se liší dle odrůdy, zpravidla čím pálivější, tím exotičtější a tím déle klíčí.
- Pěstujeme ve vnitřních podmínkách, takže rostliny nemají tolik světla a my potřebujeme mít připravené rostlinky pro venkovní výsadbu přibližně v květnu.
Kde klíčit
Semínka lze klíčit několika metodami.
V umělém prostředí

V hlíně
Klíčení v hlíně pod žádnou nebo malou vrstvou hlíny je pravděpodobně pomalejší, ale není tak náročné na zálivku - hlína si dokáže udržet vlhkost. Mělký květináč s velkou plouchou je pro klíčení ideální. Do takového květináče je možné vysít desítky semen a mohou zde projít i prvními fázemi růstu, aby rostlinky zesílily, než se přesadí do samostatných květináčů. Klíčení v jednotlivých květináčích nemá moc smysl.
Prostředí
Co má a nemá vliv na klíčení.
Teplota
Má zásadní vliv na klíčení semínek. Protože jsou chilli papriky tropické rostliny, mají rády teplo. Ideální teplota pro klíčení je 25°C. Ideálním místem pro klíčení je na radiátoru nebo jiném zdroji tepla. Není nad to zapíchnout do hloubky semínek teploměr, aby si člověk udělal představu o teplotě hlíny.
Závlaha
Semínka by měla mít neustále dostatek vláhy. Zalévat je vhodné často, tak aby hlína byla stále mokrá, klidně i více. To platí pouze pro klíčení, v dalších fázích růstu rostliny je přílišné zaléváni nežádoucí - můžou opadávat nedozrálé papričky apod.
Světlo
Nemá vůbec žádný vliv na klíčení. Semínka mohou klíčit i ve tmě, ale jakmile začnou vylézat lístky, je třeba rostlinky přemístit na světlé místo.
Tip
Pro urychlení klíčení je někdy doporučováno namočit semínka na 5 minut do vody, aby nasála vlhkost.
***
Začátek růstu

Umělé osvětlení

TIP: “Umělé osvětlení” lze také zařídit přivěšením kusu alobalu za květináč s chilli papričkami. Alobal funguje jako odrazivá plocha pro venkovní světlo, takže rostlinky dostanou více světla. Navíc se tím částečně kompenzuje natáčení rostlinek k oknu za světlem.
První přesazování
Když rostlinkám chilli papriček naroste druhý pár lístků, je čas na první přesazení. Nejlepší pro přesazení jsou květináčky o průměru přibližně 5-10cm. Při při přesazování je třeba dávat velký pozor na kořínky, abychom je nepoškodili. Nejvhodnější je vůbec se kořínků nedotýkat, ale přesadit rostlinku i s kusem původní zeminy. Po přesazení rostlinky přesuneme zpět na světlé a teplé místo.
***
Přesazování ven
Přesazování ven je delikátní činností u které je jako při prvním přesazování velice nutné dbát na opatrnost. Chilli papričky nemají příliš rády manipulaci s kořeny, proto se pokusíme opatrně vyndat rostlinku z květináče i se zeminou a do připravené díry v zemi jí přesadit. Zemina by měla být dobře smíchaná s kompostem a případně přírodními hnojivy. Neměla by být příliš jílovitá, papriky mají raději spíš písčitou. Chilli papričky by mezi sebou měly mít mezeru 20-30cm, aby se navzájem neomezovaly v růstu.
Kdy přesadit

Kde pěstovat
Většina pěstitelů v našem mírném pásmu pěstuje papriky většinou ve skleníku či foliovníku. To zajistí chilli paprikám dostatek tepla pro růst a zrání. Papriky lze pěstovat i bez skleníku, budou však méně plodit. Jednoduchý foliovník nemusí být vůbec nijak velký. Měl by být alespoň 50cm vysoký a lze ho sestrojit za jedno odpoledne z pár laťek a kusu průhledné fólie, kterou lze koupit v obchodě pro kutily nebo na jaře v některých květinářstvích.
Zalévání
Papriky je nutné zalévat tak, aby měly neustále dostatek vláhy. Pozor však na přelévání! Papriky rozhodně nerostou v močálu. Šikovné je ověřovat vlhkost půdy prstem - to že je hlína na povrchu suchá neznamená, že je suchá úplně. Pokud začnou paprice opadávat listy a nedozrálé plody, může být problémem příliš velká zálivka. Pokud z nějakého důvodu papriky delší dobu nezaléváme a už jsou povadlé, lze je většinou dostatečným zalitím zachránit.
***
O chilli papričkách
Chilli paprika nebo také chili, čili, chile je zelenina z rodu Capsicum. Chilli je zpravidla používáno jako koření pro svou pálivou chuť. Původně pochází z Ameriky (kontinent), ale kvůli své oblíbenosti se rozšířilo do celého světa, kde se používá jako koření či jako léčivý prostředek.

Historie
Chilli paprika je součástí lidského stravování již od roku 7500 před Kristem. Podle archeologického nálezu byly první chilli papričky domácky pěstovány před více jak 1000 lety. Kryštof Kolumbus byl první evropan, který okusil pálivou chilli papričku. Pojmenoval jí anglicky “pepper”, kvůli chuti podobné pepři. Proto se i dnes v moderní angličtině používá stejný výraz pro pepř jako pro papriku. Později se díky Španělům kolonizujícím Mexiko rozšířily chilli papričky do celé Asie.
Druhy a odrůdy
Základními druhy chilli papriček jsou:
- Capsicum annuum - velké sladké papriky, cayenne, jalapeňos a chiltepin
- Capsicum frutescens - tabasco
- Capsicum chinense - naga, habanero
- Capsicum pubescens - rocoto
- Capsicum baccatum - aji
Pálivost
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Při konzumaci chilli papriček právě tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení (např. horké jídlo). Pálivost je měřitelná v jednotkách Scoville (SHU), které reprezentují obsah capsaicinu v chilli papričkách. Nejpálivější papričkou na světě je paprička Naga Jolokia, která svou pálivostí přesahuje 1 000 000 SHU.
Chilli a zdraví

***
Jsou dokonce i mnohem pálivější odrůdy typu Trinidad Moruga Scorpion s pálivostí přes 2 miliony SHU :-) to jsou koncentrované zla. Já jsem si udělal pro to foliák z hliníkových profilů, potáhl kašírovanou folií (není tak drsně propustná jako klasická čirá) a to jsou výpěstky :-)
OdpovědětVymazat