úterý 1. května 2012

Chilli Papriky


Klíčení semínek

Kdy začít

Sezóna pěstování chilli papriček většinou začíná přibližně mezi prosincem a únorem. Takto brzy je třeba začínat ze dvou důvodů:
  • Semínka klíčí velmi dlouho, 30 dnů je průměr, doba se liší dle odrůdy, zpravidla čím pálivější, tím exotičtější a tím déle klíčí.
  • Pěstujeme ve vnitřních podmínkách, takže rostliny nemají tolik světla a my potřebujeme mít připravené rostlinky pro venkovní výsadbu přibližně v květnu.

Kde klíčit

Semínka lze klíčit několika metodami.

V umělém prostředí

susene-chilli-2Klíčení v umělém prostředí tj. například několik vrstev papírových ručníků či ubrousků je rychlejší a praktičtější pro pozdější přesazení. Na druhou stranu je poměrně náročné na zálivku, protože malý objem umělého prostředí rychle vysychá. Jakmile semínka vyraší, je třeba je přesadit do hlíny.

V hlíně

Klíčení v hlíně pod žádnou nebo malou vrstvou hlíny je pravděpodobně pomalejší, ale není tak náročné na zálivku - hlína si dokáže udržet vlhkost. Mělký květináč s velkou plouchou je pro klíčení ideální. Do takového květináče je možné vysít desítky semen a mohou zde projít i prvními fázemi růstu, aby rostlinky zesílily, než se přesadí do samostatných květináčů. Klíčení v jednotlivých květináčích nemá moc smysl.

Prostředí

Co má a nemá vliv na klíčení.

Teplota

Má zásadní vliv na klíčení semínek. Protože jsou chilli papriky tropické rostliny, mají rády teplo. Ideální teplota pro klíčení je 25°C. Ideálním místem pro klíčení je na radiátoru nebo jiném zdroji tepla. Není nad to zapíchnout do hloubky semínek teploměr, aby si člověk udělal představu o teplotě hlíny.

Závlaha

Semínka by měla mít neustále dostatek vláhy. Zalévat je vhodné často, tak aby hlína byla stále mokrá, klidně i více. To platí pouze pro klíčení, v dalších fázích růstu rostliny je přílišné zaléváni nežádoucí - můžou opadávat nedozrálé papričky apod.

Světlo

Nemá vůbec žádný vliv na klíčení. Semínka mohou klíčit i ve tmě, ale jakmile začnou vylézat lístky, je třeba rostlinky přemístit na světlé místo.

Tip

Pro urychlení klíčení je někdy doporučováno namočit semínka na 5 minut do vody, aby nasála vlhkost.

***


Začátek růstu

sazenice-makroJakmile rostlinky chilli papriček vyraší ze semínek, je třeba jim dopřávat dostatek světla. To může být v našich krajinách trochu obtížné.  Rostlinky je vhodné umístit k oknu a umožnit jim načerpat co nejvíce světla. Poloha u okna je velice výhodná - pod okny jsou většinou umístěny radiátory, což je velice praktické, protože semínka mají rádydostatek tepla. Teplota zeminy, ve které jsou papriky zasazeny, by neměla mít méně než 18°C.

Umělé osvětlení

sazeniceNěkteří, většinou zahraniční, pěstitelé používají jako náhradu slunečního světla umělé zdroje světla.  Světlo lze pořídít buď speciální pro pěstování nebo lze použít jakoukoliv lampu, kterou seženete v běžném obchodě pro kutily. Vhodným zdrojem světla je klasická zářivka nebo LED žárovka. Klasická zářivka má větší spotřebu, ale je schopná dodat při relativně malé velikosti mnoho světla. LED žárovky mají úžasně malou spotřebu, ale jejich světelný výkon není nijak oslnivý. Pokud ale chcete květinám dopřát dodatečné osvětlení, LED žárovka může být dobrá volba. Vzdálenost osvětlení by měla být 5-25cm od rosltinek.
TIP: “Umělé osvětlení” lze také zařídit přivěšením kusu alobalu za květináč s chilli papričkami. Alobal funguje jako odrazivá plocha pro venkovní světlo, takže rostlinky dostanou více světla. Navíc se tím částečně kompenzuje natáčení rostlinek k oknu za světlem.

První přesazování

Když rostlinkám chilli papriček naroste druhý pár lístků, je čas na první přesazení. Nejlepší pro přesazení jsou květináčky o průměru přibližně 5-10cm. Při při přesazování je třeba dávat velký pozor na kořínky, abychom je nepoškodili. Nejvhodnější je vůbec se kořínků nedotýkat, ale přesadit rostlinku i s kusem původní zeminy.  Po přesazení rostlinky přesuneme zpět na světlé a teplé místo.


***


Přesazování ven

Přesazování ven je delikátní činností u které je jako při prvním přesazování velice nutné dbát na opatrnost. Chilli papričky nemají příliš rády manipulaci s kořeny, proto se pokusíme opatrně vyndat rostlinku z květináče i se zeminou a do připravené díry v zemi jí přesadit. Zemina by měla být dobře smíchaná s kompostem a případně přírodními hnojivy. Neměla by být příliš jílovitá, papriky mají raději spíš písčitou. Chilli papričky by mezi sebou měly mít mezeru 20-30cm, aby se navzájem neomezovaly v růstu.

Kdy přesadit

sazenice-makro-2Ideálním časem pro přesazování rostlinek ven je v našich krajinách květen. Pokud by někdo chtěl vysazovat ven dříve, výsledek může být nejistý, ale rozhodně by chilli papričky neměly být vysazovány ven dokud se ještě objevují mrazy.

Kde pěstovat

Většina pěstitelů v našem mírném pásmu pěstuje papriky většinou ve skleníku či foliovníku. To zajistí chilli paprikám dostatek tepla pro růst a zrání. Papriky lze pěstovat i bez skleníku, budou však méně plodit. Jednoduchý foliovník nemusí být vůbec nijak velký.  Měl by být alespoň 50cm vysoký a lze ho sestrojit za jedno odpoledne z pár laťek a kusu průhledné fólie, kterou lze koupit v obchodě pro kutily nebo na jaře v některých květinářstvích.

Zalévání

Papriky je nutné zalévat tak, aby měly neustále dostatek vláhy. Pozor však na přelévání! Papriky rozhodně nerostou v močálu. Šikovné je ověřovat vlhkost půdy prstem - to že je hlína na povrchu suchá neznamená, že je suchá úplně. Pokud začnou paprice opadávat listy a nedozrálé plody, může být problémem příliš velká zálivka. Pokud z nějakého důvodu papriky delší dobu nezaléváme a už jsou povadlé, lze je většinou dostatečným zalitím zachránit.


***


O chilli papričkách

Chilli paprika nebo také chiličilichile je zelenina z rodu Capsicum. Chilli je zpravidla používáno jako koření pro svou pálivou chuť. Původně pochází z Ameriky (kontinent), ale kvůli své oblíbenosti se rozšířilo do celého světa, kde se používá jako koření či jako léčivý prostředek.
Zelené a červené chilli

Historie

Chilli paprika je součástí lidského stravování již od roku 7500 před Kristem. Podle archeologického nálezu byly první chilli papričky domácky pěstovány před více jak 1000 lety. Kryštof Kolumbus byl první evropan, který okusil pálivou chilli papričku. Pojmenoval jí anglicky “pepper”, kvůli chuti podobné pepři. Proto se i dnes v moderní angličtině používá stejný výraz pro pepř jako pro papriku. Později se díky Španělům kolonizujícím Mexiko rozšířily chilli papričky do celé Asie.

Druhy a odrůdy

Základními druhy chilli papriček jsou:
  • Capsicum annuum - velké sladké papriky, cayenne, jalapeňos a chiltepin
  • Capsicum frutescens -  tabasco
  • Capsicum chinense - naga, habanero
  • Capsicum pubescens - rocoto
  • Capsicum baccatum - aji

Pálivost

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Při konzumaci chilli papriček právě tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení (např. horké jídlo).  Pálivost je měřitelná v jednotkách Scoville (SHU), které reprezentují obsah capsaicinu v chilli papričkách. Nejpálivější papričkou na světě je paprička Naga Jolokia, která svou pálivostí přesahuje 1 000 000 SHU.

Chilli a zdraví

susene-chilliChilli papričky mohou být v jistých směrech považovány zazdravé a nezdravé zároveň. Dle potvrzených výzkumů bylo prokázáno, že konzumace chilli papriček snižuje možnost vzniku rakoviny,  pomáhá při snižování obezity a snižuje bolesti při některých nemocech. Mezi nezdravé účinky chilli patří zvyšování sekrece žaludečních šťav, což může podporovat vznik žaludečních vředů a refluxu jícnu.


***



1 komentář:

  1. Jsou dokonce i mnohem pálivější odrůdy typu Trinidad Moruga Scorpion s pálivostí přes 2 miliony SHU :-) to jsou koncentrované zla. Já jsem si udělal pro to foliák z hliníkových profilů, potáhl kašírovanou folií (není tak drsně propustná jako klasická čirá) a to jsou výpěstky :-)

    OdpovědětVymazat